lauantai 1. helmikuuta 2014

Ranskalainen sitruunapiirakka

Janette:

Sitrushedelmäkausi on parhaimmillaan. Kaipasin hieman piristystä talven keskelle ja päätin leipoa sitruunapiirakkaa Suklaapandan ohjeella. Tämä piirakka todellakin oli sitruunainen, joten kannattaa tarjota se esimerkiksi kermavaahdon kanssa. Ja toki piirakan päälle voisi tehdä myös kuorrutuksen marengista.

Täyte:
2 sitruunaa (eli reilu 1 dl mehua ja n. 2½ tl hienoksi raastettua sitruunankuorta)
4 kananmunaa
2 dl sokeria (185g)
1 1/4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
Pohja:
110g kylmää voita kuutioina
2 1/3 dl vehnäjauhoja
1 1/5 dl tomusokeria
ripaus suolaa
Tee näin:
Täyte:
1. Tee ensin täyte. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuori hienoksi (huom! vain uloin keltainen osa). Purista mehu. Sekoita kananmunat ja sokeri nopeasti vispilällä tasaiseksi, älä vatkaa! Lisää kerma, suola ja sitruunan kuori ja mehu ja sekoita nopeasti. Laita täyte jääkaappiin noin tunniksi lepäämään.
Pohja:
2. Tee pohja sillä aikaa kun täyte lepää jääkaapissa. Voitele vuoka. Kuutioi kylmä voi ja laita yleiskoneeseen muiden pohjan ainesten kanssa. Sekoita kunnes taikinasta alkaa muodostua pallo. Ota pois koneesta ja muotoile käsin litteäksi lätyksi. Nosta taikina vuokaan ja levitä käsin vuoan reunoille ja pohjalle. Laita pohja jääkaappiin 15 minuutiksi. Laita uuni lämpenemään 175 C asteeseen.
3. Ota pohja jääkaapista ja pistele siihen haarukalla muutama reikä. Pohjan päälle kannattaa laittaa leivinpaperinpalanen ja painoksi esim. kuivattuja herneitä, keittämätöntä riisiä tai keraamisia paistokuulia jos sinulla on sellaisia. Esipaista pohjaa n. 15 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken. Alenna uunin lämpötila 150 C asteeseen.
Kokoa:
4. Kaada täyte siivilän läpi haalean esipaistetun pohjan päälle. Nosta piirakka varovasti uunin keskitasolle ja paista 25-30 minuuttia, kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
 
Vinkkejä: 
  • Yleiskoneen pitää olla aika kovalla, jotta taikinasta muodostuu kiinteä pallo.
  • Jos et pidä kovin voimakkaasta sitruunan mausta, kokeile jättää toisen sitruunan kuori raastamatta ja tarjoile piirakka kermavaahdon tai marengin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä :) Jätäthän kommentin!