Sitrushedelmäkausi on parhaimmillaan. Kaipasin hieman piristystä talven keskelle ja päätin leipoa sitruunapiirakkaa Suklaapandan ohjeella. Tämä piirakka todellakin oli sitruunainen, joten kannattaa tarjota se esimerkiksi kermavaahdon kanssa. Ja toki piirakan päälle voisi tehdä myös kuorrutuksen marengista.
Täyte:
2 sitruunaa (eli reilu 1 dl mehua ja n. 2½ tl hienoksi raastettua sitruunankuorta)
4 kananmunaa
2 dl sokeria (185g)
1 1/4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
Pohja:
110g kylmää voita kuutioina
2 1/3 dl vehnäjauhoja
1 1/5 dl tomusokeria
ripaus suolaa
Tee näin:
Täyte:
1. Tee ensin täyte. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuori
hienoksi (huom! vain uloin keltainen osa). Purista mehu. Sekoita
kananmunat ja sokeri nopeasti vispilällä tasaiseksi, älä vatkaa! Lisää
kerma, suola ja sitruunan kuori ja mehu ja sekoita nopeasti. Laita täyte
jääkaappiin noin tunniksi lepäämään.
Pohja:
2. Tee pohja sillä aikaa kun täyte lepää jääkaapissa. Voitele vuoka. Kuutioi kylmä voi
ja laita yleiskoneeseen muiden pohjan ainesten kanssa. Sekoita kunnes
taikinasta alkaa muodostua pallo. Ota pois koneesta ja muotoile käsin
litteäksi lätyksi. Nosta taikina vuokaan ja levitä käsin vuoan reunoille
ja pohjalle. Laita pohja jääkaappiin 15 minuutiksi. Laita uuni
lämpenemään 175 C asteeseen.
3. Ota pohja jääkaapista ja pistele siihen haarukalla muutama reikä.
Pohjan päälle kannattaa laittaa leivinpaperinpalanen ja painoksi esim.
kuivattuja herneitä, keittämätöntä riisiä tai keraamisia paistokuulia
jos sinulla on sellaisia. Esipaista pohjaa n. 15 minuuttia. Ota uunista
ja anna jäähtyä hetken. Alenna uunin lämpötila 150 C asteeseen.
Kokoa:
4. Kaada täyte siivilän läpi haalean esipaistetun pohjan päälle. Nosta
piirakka varovasti uunin keskitasolle ja paista 25-30 minuuttia, kunnes
täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja laita
sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Vinkkejä:
- Yleiskoneen pitää olla aika kovalla, jotta taikinasta muodostuu kiinteä pallo.
- Jos et pidä kovin voimakkaasta sitruunan mausta, kokeile jättää toisen sitruunan kuori raastamatta ja tarjoile piirakka kermavaahdon tai marengin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos käynnistä :) Jätäthän kommentin!